HTML

Tudomány/Kommunikáció

tudománykommunikációs szakmai és közösségi információcsere - kutatóknak, médiásoknak, egyetemistáknak, érdeklődőknek

Utolsó kommentek

ScienceCommunication - Collaborativ Weblog

Nincs megjeleníthető elem

ScienceBlogs

Nincs megjeleníthető elem

MediQ

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kinek kell a tudományos újságírás?

2008.04.21. 12:35 :: KuNo

Tudományos hírek helyett az átfogó elemzéseké lehet a főszerep a jövőben?

Beszédes statisztikát közöl a Nature március 26-i száma, amikor az amerikai kábeltévék műsorrendjének összetételét vizsgálja. Eszerint öt óra műsorfolyamból több mint fél óra jut a választási kampányokra, az USA külpolitikájára, közel harminc perc pedig a bűnözésre. Az egészségügy cirka három, míg a tudomány és technológia alig egy percet kap a műsoridőből. A Pew Research Center közelmúltban nyilvánosságra hozott, The State of the News Media 2008 című felmérése szerint más médiumokban sem sokkal jobb a helyzet. A vizsgálatok szerint az óceán másik oldalán általános trendről van szó: az 1970-es évek közepén még 4-6% volt a tudományos hírek részesedése a teljes műsoridőből, 2001. szeptember 11 óta azonban 2% alá csökkent az arány.

A számok egyrészt korántsem jelentik azt, hogy a társadalom érdeklődése ilyen rohamosan csökkent volna a tudományos témák iránt, másrészt észre kell venni, hogy a televízió szerepét a tudományos ismeretterjesztésben fokozatosan átvette az internet, ami egyben azt is jelenti, hogy manapság ugyanaz az információ nagyságrendekkel szélesebb közösséghez jut el. Vagyis a helyzet nem kilátástalan: a tudománykommunikáció általános kondíciói még sosem voltak ennyire kedvezőek, mint ma.

A tudománynak mégsem szabad megelégednie mindezzel: a független tudományos médiumok a hírügynökségi jelentések puszta átvételén túl mélyebb, olvasmányos elemzésekkel tudnak új olvasókat magukhoz csalogatni. A nyomtatott sajtó képviselői a gazdaság és politika terén már követik ezt a módszert, azonban a tudományos hírek ilyen szempontú feldolgozására egyre kevésbé van lehetőség. Kell a hely a politikai, gazdasági eseményeknek, azonkívül a tudomány keveseket érdekel – állítják a lapok képviselői.

A Pew Center felmérése azonban erre a megjegyzésre is rácáfol: a hírek iránt érdeklődők az időjárás után legtöbbször tudományos és egészségügyi tudósításokra keresnek rá, ezt követik a technológiai problémák, és csak ezután következik a politika és az üzlet. A színvonalas tudományos újságírásnak más szerepe is van: a felkészült újságírók által közzétett elemzések a politikai döntéshozók munkáját is nagyban segíteni tudják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkom.blog.hu/api/trackback/id/tr1435250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása