HTML

Tudomány/Kommunikáció

tudománykommunikációs szakmai és közösségi információcsere - kutatóknak, médiásoknak, egyetemistáknak, érdeklődőknek

Utolsó kommentek

ScienceCommunication - Collaborativ Weblog

Nincs megjeleníthető elem

ScienceBlogs

Nincs megjeleníthető elem

MediQ

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Tudomány és média – egy nem-létező (v)iszony?

2008.03.05. 14:15 :: KuNo

Egy-egy tudományos eredményről beszámoló interjú után, időnként csak foghatjuk a fejünket. Hányszor megesik manapság, hogy a beszélgetés során épp a lényeg sikkad el, vagy rosszabb esetben álhír keletkezik, fényévnyi távolságra az eredeti mondanivalótól. Kinek a hibája mindez? Felkészületlen az újságíró? Vagy éppen a tudós alkalmatlan arra, hogy közérthetően és lényegre törően kommunikálja mondanivalóját? Egyáltalán kíváncsi-e a média és a politika a tudós szakmai meglátásaira? Milyen a köztük levő bizalom? Ossza meg velünk tapasztalatait!
 
Hogy ez nem egy új keletű probléma, bizonyítja Baló György előadása, aki egy 2006-os konferencián a következőket mondta: „Talán megdöbbentően hangzik, de nagyon nehéz elemezni a média és a tudomány viszonyát kommunikációs szempontból, mert ez a viszony egyes kísérletektől eltekintve alig létezik. (…) a média munkatársai általában nem tudják, hogy a magyar tudományban ki, mivel foglalkozik, milyen terület szakértője. (…) Ugyanakkor a tudós félelme a felkészületlen riportertől, illetve attól, hogy megváltoztatják, netán meghamisítják a szavait, nyilvánvalóan nem alaptalan. (…) Mit lehetne tenni?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkom.blog.hu/api/trackback/id/tr62366686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bakonyi 2008.03.05. 14:38:23

Valóban, mintha sokasodnának a sötét felhők a média egén a tudomány fölött... Ennek most csak egy részproblémájára szeretném felhívni a figyelmet: a nem tudományos média attitűdjére a tudományos kutatási eredményekkel kapcsolatban. Mintha a tudomány kezdené elveszíteni önmagában a tematizációs erejét, s ahhoz, hogy a tömegmédiába bejusson, a napi hírek szereplőjévé váljon, saját értékrendjén túlmutató elvárásoknak is meg kellene felelnie. Nem tudom, más felfigylet-e rá, hogy a napi hírekben szereplő tudományos felvetéseknél -- legyen szó akár a debereceni gyorsítóról vagy az új Géniusz-programról -- a korábbiaknál sokkal nagyobb hangsúlyt kap, hogy az adott tudományos eredménynek mik az anyagi vonzatai. Természetesen fontos, hogy milyen gazdasági hatásai lehetnek egy új kutatásnka, vagy egy azt támogató programnak, de egy tudományos eredmény önmagában is lehet fontos, vagy esetleg szép, nem kell feltétlenül rögtön forintosítani a várható eredményeket. Engem a tenisz nemzetközi versenyeinél is zavar, hogy annak neve mellett mindig megjelölik az összdíjazást, mintha csak attól lenne értékes egy ott elért győzelem -- nem igazán szeretném, ha ez az anyagias szemlélet túlontúl eluralkodna a tudománnyal kapcsolatos sajtóhírekben. Ehhez viszont fel kell tudni mutatni a tudomány ÖNÉRTÉKÉT is, s egy tudománykommunikációs képzésnek talán erre a kérdéskörre is ki kellene térnie!

FGy_SciCom · http://www.fabrigyorgy.hu 2008.03.06. 09:16:06

hát, sajna, sok esélyt nem látok arra, hogy ne legyenek ezek a vonatkozások kiemelve...mai időkben...
süti beállítások módosítása