HTML

Tudomány/Kommunikáció

tudománykommunikációs szakmai és közösségi információcsere - kutatóknak, médiásoknak, egyetemistáknak, érdeklődőknek

Utolsó kommentek

ScienceCommunication - Collaborativ Weblog

Nincs megjeleníthető elem

ScienceBlogs

Nincs megjeleníthető elem

MediQ

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Igazi dilemma-e: Science Communication/Journalism/Writing?

2008.02.22. 01:44 :: FGy_SciCom

Azaz: kiket/miket képeznek a tudományközvetítésre? Kutatóknak tanítanak kommunikációs skilleket? Tudományos rovatokhoz szakújságírókat? Tudományos népszerűsítő cikkeket-könyveket író kutatókat/újságírókat?
A mintegy féltucat komolyabb amerikai és kétszer annyi brit/ausztrál egyetemi szintű tudománykommunikációs képzés irányultsága nagyon eltérő. A személyes konzultációk alapján is érződik: jókora a tisztázatlanság a célokban és elvekben egyaránt. Hiszen akár a képzés tartalmában, akár a rekrutációs bázisában, akár a kimenetében jelentősek a különbségek, attól függően,  hogyan választanak az alternatívában.
Kiélezve: ki az alkalmasabb (hitelesebb, profibb, erősebb) a tudomány társadalmi pozícionálására, vagyis eladására? A kutató, aki megtanulja, hogyan kell médiaképesnek lenni, de közben kutató marad? Az újságíró, aki maga a média, tehát otthonos a médiaviszonyokban és alkalmazásokban, közben megtanulja, mi a tudományos téma sajátossága? A tudományos népszerűsítés piacára dolgozó tudós, aki megtanul jól olvashatóan írni és arról érdekesen beszélni?
El lehet intézni persze mindezt azzal, hogy hát nyilvánvalóan közösen és együtt és mindenkinek a maga szerepe - de a kenyérharc, (különösen a hazai...) médiavalóság és a kutatói státusz újradefiniálódásának idején talán mégis van itt tisztáznivaló!
Magunk, azaz a HunSCAN műhelyének közreműködői nem vagyunk semlegesek mindebben: egyértelműen olyan képzést kezdeményetünk, ami a tudománykommunikációt a kutatók ügyeként dolgoza fel, adja át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudkom.blog.hu/api/trackback/id/tr27349321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása