HTML

Tudomány/Kommunikáció

tudománykommunikációs szakmai és közösségi információcsere - kutatóknak, médiásoknak, egyetemistáknak, érdeklődőknek

Utolsó kommentek

ScienceCommunication - Collaborativ Weblog

  • Hibás feed URL.

ScienceBlogs

Friss topikok

Utolsó kommentek:

Asszertív Kommunikáció · http://asszertivakademia.hu/ 2016.08.29. 08:00:52

"TudásPresszó" - visszaviszi a tudományt az értelmiségi kultúra és Budapest újraformálódó közösségi életébe - olyan helyszínre, ahol a tudás valóban a központban lesz!

Bejegyzés: Tanuljuk a tudománykommunikációt - de hogyan?

Horváth Júlia · http://www.intermentalitas.extra.hu 2008.09.08. 09:52:27

A XXI. századi nők mentalitásváltozása fontos társadalmi jelenség, mely a férfiakat is érzékenyen érinti.
Figyelmükbe ajánlom a fenti web-oldaL tartalmát.
üdvözlettel:
HJB

Bejegyzés: Női tudósok és a karrier: lehetőségek és lehetetlenségek. Avagy alsóbbrendűek-e a nők, mint a férfiak?

plutarkhosz · http://www.www.hu 2008.04.30. 22:11:45

Legjobb tudomásom szerint a THE Magazin egész mást vállalt fel. Ők a "Győzike Sókon" nevelkedett, de talán még értékek irányába vosszaterelhető fiatalokat szeretnék elérni, megszólítani és orientálni. Persze egy új kiadványnak mindig ki kell forrnia magát, de én drukkolok nekik és jónak tartom a kezdeményezést. És az adómból is inkább ilyesmire adok, mint pl....
Érdemes lenne építő jellegű kritikákkal szolgálni a szervezőknek...

Bejegyzés: Piaci tülekedés vagy szegmentált jelenlét?

GZ 2008.04.19. 23:58:06

Nekem bejön az oldal rendesen. De impresszum pl. nincs rajta.

Bejegyzés: TTv Tudásmédia – Elindult az első magyar internetes tudományos csatorna

név 2008.04.17. 14:10:54

ez nagyon szép, de ha a beírom a címet a böngészőbe, egy dőlt betűs www.tudasmedia.hu feliraton kívül nincs ott semmi...
a hiba az én készülékemben van?

Bejegyzés: TTv Tudásmédia – Elindult az első magyar internetes tudományos csatorna

GZ 2008.03.27. 11:32:09

Áhhhh, ma véletlenül rákeveredtem egy roppant érdekes és figyelemreméltó tudományos ismeretterjesztő weboldalra.

www.tudniakarom.hu

1 oldalból áll. Az van ráirva, hogy Start: 2007 junius.

Az már jó régen volt...

Ráguglizva egyetlen infot lehet róla megtudni: kapott 5,5 milla állami támogatást 2006 októberében!!! az NKTH-tól az oldal kifejlesztésére a Red Stars nevű REKLÁMÜGYNÖKSÉG.

Úgy látszik kevés volt az 5,5 milla.
1 oldalra futotta belőle.

Bejegyzés: Piaci tülekedés vagy szegmentált jelenlét?

KuNo 2008.03.06. 11:49:35

Reagálva GZ kérdésére: tudománykommunikátor mint önálló szakma Magyarországon egyelőre még nem létezik, bár hasznos lehet, s azon vagyunk, hogy megteremtsük ennek alapjait. Ehhez szerintem jó irányt nyújt a tudománykommunikációs képzés, noha a továbbiakban nem ártana egy a tanfolyam szakmai bázisára épülő, diplomát adó egyetemi képzés, hogy minél korábban elkezdődhessen a jövő generáció tudománykommunikációs okítása.

Bejegyzés: Tanuljuk a tudománykommunikációt - de hogyan?

Simon Anita 2008.03.06. 11:38:21

Visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, amikor az Akadémiai tudkom és kutmen képzés tematikáján gondolkoztunk, sorra pörgettük, mit kell(ene) tudnia ma egy tudósnak ahhoz, hogy sikeres, ismert és elismert legyen (tudjon röviden, hosszan, vagy éppen sajtó által megszabott pontos időkeretet megtartva szabatosan, közérthetően nyilatkozni; hatásos sajtótájékoztatót szervezni-tartani; tudja a kutatásait megfelelően prezentálni a szakmai közönségnek; tudja, hogyan pályázzon(!); hogyan írjon népszerűsítő cikkeket, illetve híranyagot a kutatásairól, hogyan működtessen profi honlapot és még folytathatnánk a sort). Azon is agyaltunk, hogy mindezt mikor, illetve milyen sorrendben kellene oktatni? Vannak olyan dolgok, amelyekre már az egyetemen jó volna felkészíteni a diákokat, például arra, hogyan kell elkészíteni egy jó prezentációt, s ezt persze elő is kell tudni adni. A képzést azért indítottuk hogy a ma még hiányos efféle ismeretek elsajátításában, illetve a szükséges készségek fejlesztésében segítsük a kutatókat, egyetemistákat.

Bejegyzés: Tanuljuk a tudománykommunikációt - de hogyan?

FGy_SciCom · http://www.fabrigyorgy.hu 2008.03.06. 10:06:42

Amiben bízni lehet: talán a visszajelzések terelik majd ezt a piacot is...

Bejegyzés: Piaci tülekedés vagy szegmentált jelenlét?

GZ 2008.03.06. 09:44:15

Jó, persze, fogalmazhattam volna pontosabban definiálva is, hogy "államilag erősen pénzelt társadalmi fontosságúnak nevezett szervezetek" által kiadott lapok. Nem akarok humorizáni rajta, sokkal fontosabbnak tartom ennél az ismeretterjesztés, a természettudományos képzés helyzetét. Én "állami" lapnak azt szoktam nevezni, ami nem a versenyszféra szabályai szerint működik. Tehát nem az előfizetői dijakból és a közölt hirdetések bevételéből működik, hanem NKA, NKTH, minisztériumok, alapitványok által kegyesen vagy kegyetlenül osztogatott pénzekből.

Ahogy az NKTH pénzlistáját néztem, elég jól kistafirozták a THE projektet. Ami nem is lenne baj, ha az eredmény mondjuk a Mindentudás Egyeteme szakmai szinvonalát akár csak közelitené is... Dehát nem közeliti, egyáltalán nem. A THE weboldal se. Mondjuk tanitásban gyakorlatilag használhatatlan.
De szaktanácsadói feladatkörben meglepve láttam az impresszumban a korábban Magyar Hirlapos főszerk. Gazsó L. Ferenc nevét - aki eddig mindig a politikai sajtó szférájában tevékenykedett. Vajon mennyit érthet ehhez? És vajon mennyi pénzt markolhat fel markáns hozzá nem értéséért?
Hát ilyeneket kombinál az adófizető...


Bejegyzés: Piaci tülekedés vagy szegmentált jelenlét?

FGy_SciCom · http://www.fabrigyorgy.hu 2008.03.06. 09:20:54

Utánkérdeztem, mindkét esetben az az áláspont, hogy nem állami lapok, hiszen a TIT és az Inovációs Szövetség is önálló szervezet. De a tartalmi felvetéssel maga is egyetértek!


Bejegyzés: Piaci tülekedés vagy szegmentált jelenlét?

FGy_SciCom · http://www.fabrigyorgy.hu 2008.03.06. 09:18:32

Ami nagyon lényeges különbség: az akadémiai képzésben hangsúlyozottan nem tudományos újságírókat képezünk, hanem olyan kutatókat, akik kommunikálják saját és intézményük munkáját. Ezért abban bízhatunk, hogy meglévő kutatói státuszuk erősödik is az új tudások révén!

Bejegyzés: Tanuljuk a tudománykommunikációt - de hogyan?

FGy_SciCom · http://www.fabrigyorgy.hu 2008.03.06. 09:16:06

hát, sajna, sok esélyt nem látok arra, hogy ne legyenek ezek a vonatkozások kiemelve...mai időkben...

Bejegyzés: Tudomány és média – egy nem-létező (v)iszony?

GZ 2008.03.06. 06:03:03

Itt-ott szoktam találkozni újságírókkal, köztük tudományos újságírókkal is. Egy lazább beszélgetés harmadik mondatánál már a megélhetési nehézségeik kerülnek szóba...
Erős túlképzés van újságírókból. Ezek az újonnan kiképzett "tudománykommunikátorok" tudnak pl. rendes állást szerezni? Vagy csak egy papirral több van nekik, mint eddig?

A múltkor a Természet Világában láttam egy táblázatot, amiben a cikkek szerzői a tavalyi honoráriumukat ajánlják fel vmi jótékony akcióra a lapnak. Szóval ingyen írtak cikket. Ez OK. De: tényleg annyi a honorárium, amennyi oda van irva? 5-10 ezer forint egy többoldalas cikkért? Ha egy újságíró ennyit kap a munkájáért, akkor nem csodálom, ha megélhetési nehézségekről beszél. Ha ezt megpróbálom átkonvertálni munkaórára, akkor a tescos árufeltöltők lényegesen jobban keresnek...

Bejegyzés: Tanuljuk a tudománykommunikációt - de hogyan?

GZ 2008.03.06. 05:46:34

Szerintem azt a kérdést is lehetne elemezni, hogy melyik új kezdeményezés milyen színvonalú. Pl. a THE magazin 80 ezer példányos print kiadása szines-szagos, de tartalmilag nagyon gyenge, betűk vannak benne, de az olvasnivaló erősen hiányzik belőle. Ebbe kár ennyi adófizetői pénzt belepumpálni. Olyan, mint valami szocializmusból ittragadt szónoklatos propagandakiadvány.

Az is érdekes téma lenne, hogy vajon a meglévő kiadványokat miért nem fejlesztik? A régóta létező Természet Világa pl. szakmailag általában szinvonalas, érdekes, de fekete-fehér ábrákkal-fotókkal, ilyen meglehetősen vacak nyomdatechnikával kiadni manapság egy tudományos ismeretterjesztő folyóiratot? Hát...

Mivel mindkettő állami tulajdonú lap, és adófizetői pénzből működik, nem lehetett volna a kettő helyett egy szinvonalasat csinálni? Tán még kevesebbe is került volna.

Tudom, hogy az egyik TIT, a másik Innovációs Szövetség tulajdon, és az két külön "várkapitánynak és hűséges hadseregének" ad megélhetést. És hát ilyen értetlenkedő kérdéseket csak egy magamfajta adófizető tesz fel...

Bejegyzés: Piaci tülekedés vagy szegmentált jelenlét?

Bakonyi 2008.03.05. 14:38:23

Valóban, mintha sokasodnának a sötét felhők a média egén a tudomány fölött... Ennek most csak egy részproblémájára szeretném felhívni a figyelmet: a nem tudományos média attitűdjére a tudományos kutatási eredményekkel kapcsolatban. Mintha a tudomány kezdené elveszíteni önmagában a tematizációs erejét, s ahhoz, hogy a tömegmédiába bejusson, a napi hírek szereplőjévé váljon, saját értékrendjén túlmutató elvárásoknak is meg kellene felelnie. Nem tudom, más felfigylet-e rá, hogy a napi hírekben szereplő tudományos felvetéseknél -- legyen szó akár a debereceni gyorsítóról vagy az új Géniusz-programról -- a korábbiaknál sokkal nagyobb hangsúlyt kap, hogy az adott tudományos eredménynek mik az anyagi vonzatai. Természetesen fontos, hogy milyen gazdasági hatásai lehetnek egy új kutatásnka, vagy egy azt támogató programnak, de egy tudományos eredmény önmagában is lehet fontos, vagy esetleg szép, nem kell feltétlenül rögtön forintosítani a várható eredményeket. Engem a tenisz nemzetközi versenyeinél is zavar, hogy annak neve mellett mindig megjelölik az összdíjazást, mintha csak attól lenne értékes egy ott elért győzelem -- nem igazán szeretném, ha ez az anyagias szemlélet túlontúl eluralkodna a tudománnyal kapcsolatos sajtóhírekben. Ehhez viszont fel kell tudni mutatni a tudomány ÖNÉRTÉKÉT is, s egy tudománykommunikációs képzésnek talán erre a kérdéskörre is ki kellene térnie!

Bejegyzés: Tudomány és média – egy nem-létező (v)iszony?

FGy_SciCom · http://www.fabrigyorgy.hu 2008.03.05. 00:21:51

a magyar piac és szakmai kapacitás valószínűleg túl kicsi ahhoz, hogy érdemes lenne nagy rivalizálásba keudeni. Mindebben ugyanakkor van egy szakmai-elvi probléma: tudományos újságírás és/vagy kommunikáló tudós? persze, mindenkinek a maga dolga megvan, de ennyivel biztos nem lehet elmosni a kérdésfelvetést.

Bejegyzés: Tanuljuk a tudománykommunikációt - de hogyan?

bakonyi 2008.03.04. 12:49:18

Nekem általánosabb érvényű megjegyzésem lenne, nem annyira a tananyaghoz, mint inkább a tudománykommunikációs képzés hazai helyzetéhez. Különös kettősségre lehetünk figyelmesek: egyfelől egy közelmúltbeli európai közvélemény-kutatás szerint sajnos csökkent a nagyközönség érdeklődése a tudományos témák iránt Magyarországon, a tudomány iránti médiabeli érdeklődés tekintetében visszacsúsztunk a korábbi, egészen előkelőnek nevezhető pozíciónkból. Ám miközben a nagyközönség érdeklődése lanyhul, szerencsére érezhetően nő az érdeklődés a tudománykommunikációs képzési formák iránt. S ezek -- szerencsére -- jól kiegészítik egymást, még ha néha el is hangzik egy-egy olyan kósza vélemény, amely szerint ezek a képzések egymás konkurenciái. Dehogy! Íme egy példa: a MÚOSZ Bálint György újságíró-iskolájában a Tudományos Újságírók Klubja szakmai közreműködésével régóta képezik a leendő tudományos ismeretterjesztő tollforgatók táborát. Ehhez szinte komplementer új lehetőségként társult az előző szemesztertől az MTA Tudománykommunikációs képzése, amely a kommunikációban jártas szakembereket képez, igen magas színvonalon. A párhuzamosan működő műhelyeknek érdemes figyelniük egymásra, s nem szabad, hogy konkurencia-küzdelem alakuljon ki közöttük. Ugyanazon célért, más elérendő célközönséggel, reméljük, sikeresen dolgozhatnak egy jobb tudománykommunikációért!

Bejegyzés: Tanuljuk a tudománykommunikációt - de hogyan?